Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Biserica Sf. Treime din Bechet

Pisanie: ,,Această sfântă și dumnezeiască biserică cu hramul ,,Sfânta Treime” din parohia Bobicești, satul Bechet, comuna Bobicești, județul Olt, a fost construită din lemn de domnul Șerban Musceleanu la anul 1805 și s-a reconstruit din temelie de preotul Preda cu toată obștea comunei în 1857, din cărămidă, în formă de corabie, cu o singură turlă din lemn, lungă de 18 m și lată de 6 m. Din cauza cutremurului din 9 noiembrie 1940 a suferit avarii mari încât nici nu s-a mai putut sluji.”
Cu binecuvântarea Pre Sfințitului Gherasim, Episcop al Eparhiei Râmnicului și Argeșului, între anii 1984-1985, biserica a fost consolidată din nou, iar în anul 1987 a fost împodobită cu pictură nouă, în tehnica fresco, lucrările fiind executate la stăruința preotului paroh Gheorghe Delureanu din contribuția credincioșilor satului Bechet.” ,,Biserica parohială cu hramul ,,Sf. Treime”, construită din zid în 1857, în Bechetul de Jos, reparată în 1923, în stare mediocră, evaluată la 500.000 lei, neasigurată. Casă parohială nu este. Are 8 ha pământ de la 1864. Cimitirul între cătune, la 1 km de biserică, bine îngrijit. Cor bisericesc în formație. Bibliotecă parohială cu 160 volume și 150 cetitori. Cămin cultural înființat în 1938, afiliat F.R., preotul e președinte. Starea religios-morală bună. Sectanți nu sunt. Intelectuali ridicați din parohie: 1 inginer silvic și 1 învățător – fii de săteni săraci. Enoriașii contribue cu obolul lor de câte ori se apeleză la ei pentru nevoile cultului. S-a înființat în 1939 cantină școlară, care dă masa elevilor săraci. Paroh, Pr. Ioan Ghica, născut 1910, în Matița, Prahova, hirotonit 1936, seminar gr. II, transferat 1940. Cântăreți: Haralambie Florescu, născut 1897, asimilat, numit în 1926; Ion Petru, născut 1898, asimilat, numit 1926.”
Biserica a suferit avarii, atât la cutremurul din 1940, cât și la cutremurul din 4 martie 1977. Ea a fost consolidată în totalitate, între anii 1984-1985, de preotul paroh al acestei biserici, Pr. Delureanu Gheorghe.
Dintre preoții acestei biserici îi amintim pe: Pr. Ioan Ghica, Pr. Preda, Pr. Constantinescu, Pr. Moștenescu Constantin , Pr. Popescu Gheorghe, Pr. Delureanu Gheorghe.
După plecarea preotului Constantinescu, biserica Bechet, s-a desființat ca parohie și a devenit filie(filială) a parohiei Bobicești, sub conducerea preotului paroh Moștenescu Constantin, până în anul 1977 când acesta se pensionează. Între anii 1977-1978, în locul preotului Moștenescu Constantin, a suplinit la biserica Bobicești și la toate filiile (Chintești, Bechet), preotul paroh Popescu Gheorghe de la biserica Leotești. Începând cu 1 octombrie 1978, a fost numit preot paroh la biserica din Bobicești, Delureanu Gheorghe. Din acest an, parohia Bobicești (cu toate filiile ei) începe să înflorească, deoarece, tânărul preot își folosește toată energia și puterea de muncă pentru revigorarea activității religioase, renovând toate bisericile din comună.
Biserica din Bechet era deteriorată complet, deoarece timp de 60 de ani nu mai fusese reparată. Între anii 1985-1987, la biserica ,,Sf. Treime” din Bechet, s-au executat următoarele lucrări și reparații: reconstrucția din temelie a bisericii, pictură nouă cu tehnica ,,fresco”, construirea clopotniței și a magaziei, împrejmuirea curții bisericii și a cimitirului cu gard din plăci prefabricate de beton, înzestrarea bisericii cu mobilier din lemn sculptat, odăjdii, sfinte vase, sfeșnice, policandru, clopot mare, etc. Din anul 2000 și până în prezent (2015), preotul paroh al acestei biserici este Pr. Matei Dorel, care prin credința și dăruirea sa, atrage la sfintele slujbe cât mai mulți enoriași din sat. Biserica deține multe cărți bisericești vechi, unele de la sfârșitul sec. al XIX-lea. În incinta bisericii, se află tabele cu numele eroilor din satul Bechet, care s-au jertfit în cele două războaie mondiale, eroi care sunt pomeniți de preot în timpul slujbei, în fiecare an, de Înălțare, când este sărbătorită și ,,Ziua Eroilor”
.

Contact

Galerie

Sari la conținut