Biserica Sf. Dumitru din satul Leotești
Pisanie: ,,Această Biserică cu Hramu Sf. Dumitru, construită în anul 1900, prin stăruința pr. C. Papugescu, Stancu Niță, Barbu Dinu, N. Nuțulescu și alții, s-a sfințit la 1900 de P.S. Episcop Atanasie Mironescu, 12 noiembrie. Iar la 1929 s-a renovat complet de către domnul Ion Stănciulescu și soția sa Maria, în memoria decedatului lor fiu Matei, în zilele P.S. Episcop Vartolomeu.”
Biserica Parohiei Leotești, cu hramul ,,Sf. Dumitru”, a fost construită în anul 1900, din cărămidă, prevăzută cu două turle mari și două turle mici, acoperită cu tablă zincată și are formă de cruce. Clopotnița este în turla Bisericii. Pictura interioară a fost realizată prima dată în ulei de către pictorul I. Constantinescu din Craiova. Pe frontispiciul Bisericii se află două inscripții: – prima, scrisă pe piatră, cu litere chirilice de mână, ce nu poate fi descifrată; – a doua, scrisă pe marmură, cu litere latine, ce reprezintă pisania lăcașului.
Așa cum reiese din pisanie, Biserica Parohiei Leotești, s-a sfințit la 12 noiembrie 1900 de către P.S. Episcop Atanasie Mironescu, și renovată complet de familia Ion și Maria Stănciulescu. Ca preoți slujitori în această Biserică, îi menționăm pe: Pr. C. Papugescu; Pr. Grigorie Gâlcescu; Pr. Nicodim Roșca; Pr. Gheorghe Popescu; Pr. Dumitru Șerban; Pr. Constantin Cosmin Șerban – în prezent. De-a lungul timpului, la biserica din satul Leotești, s-au efectuat o serie de lucrări. După cutremurul din 4 martie 1977, s-a schimbat tabla de pe acoperiș, iar în interior s-au făcut reparații și s-a retușat pictura, în timpul preotului Gheorghe Popescu.
În anul 1999, în timpul Pr. Dumitru Șerban, s-au efectuat lucrări la exteriorul Bisericii. În anul 2010, s-a schimbat tabla și scândura de pe turle, s-au înlocuit ferestrele existente cu ferestre termopan- imitație stejar. În anul 2011, în timpul preotului Constantin Cosmin Șerban, cu ajutorul enoriașilor din parohie (în special a enoriașului Diaconu Victor din satul Mirila), s-a refăcut pictura interioară de către pictorii Bengescu Alexandru Hary, Popa Eugen și Preda Luminița, și tot atunci, s-a prelungit streașina acoperișului cu 50 cm. În anul 2013, s-au realizat lucrări la exteriorul bisericii, s-a construit o ,,Troiță”, din lemn, în spatele bisericii, la șosea, și tot atunci, a avut loc resfințirea Bisericii. În anul 2014, a fost construit gardul din fierbeton la intrarea în biserică. Cimitirul parohial se află aproape de biserică, la marginea de vest a satului Leotești, și este împrejmuit cu gard din plăci de beton.
În prezent, preotul Bisericii Leotești este Constantin Cosmin Șerban, îndrăgit de enoriașii săi care participă în număr mare la slujbele religioase.
.
Contact
- 0723869951
- Adresă – Bobiceşti, Sat Leoteşti